Bijenhouden op natuurlijke wijze

Wij houden bijen op natuurlijke wijze met zo min mogelijk stress. Wanneer een dier constant wordt blootgesteld aan hoge stressfactoren dan verzwakt het immuunsysteem. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met:

- Juiste celgrootte
- Voeding.
- Selecteren op hygienisch gedrag.

„Als de bijen sterven, volgt de mensheid binnen twee jaar”.
-Albert Einstein


De Belgische professor Baudoux stelde 100 jaar geleden, "grote cellen, grote bijen, veel honing". Hij experimenteerde met extreme maten, klein en ongelooflijk groot en niemand weet waarom de celgrootte tot op de dag van vandaag op ongeveer 5,4 mm terechtkwam. Het uiteindelijke resultaat was dat dit proces, groter is beter, tot op de dag van vandaag nooit is gestopt. Met het nadeel dat nu alleen raat met vergrote celmaten wordt verkocht. Nu is tot een grootte van 5,7 cm voor 10 werkstercellen de standaard geworden. Klik op kaart voor een vergroting.

In 2015 ben ik begonnen met het terug brengen van de celmaat. Op een kleinere celmaat zou de varoamijt minder snel de cellen van de werkster opzoeken. De bijen kunnen niet in één keer de celmaat terug bouwen naar 4,9 mm. Met een tussenstap naar 5,1 mm lukt dat wel. In Zweden is kunstraat te koop op 5,1 mm zonder dat deze gewalst was. Gewalste kunstraat geeft geen goed resultaat, het walsen zorgt voor een uitgerekt resultaat.

Er zijn twee perioden in het jaar dat de bijen in Noordijk veel honing halen, de voorjaarsdracht- en de zomerdrachtperiode. Tijdens de voorjaarsdracht, van maart tot eind mei, bloeit er vooral veel fruit zoals kers, appel, pruim, peer etc. en zijn er veel paardebloemen, madeliefjes (voor stuifmeel) en kastanje bomen die bloeien. Tijdens de zomerdracht, van juni tot augustus, vliegen de bijen vooral op bomen zoals de Acacia en de Linde en verzamelen ze veel nectar uit klaver. Omdat echte honing een natuur product is kan de precieze samenstelling echter per jaar verschillen. Afhankelijk van welke bloemen de bijen nectar hebben gehaald zullen eigenschappen zoals kleur, smaak en de mate van kristalisatie van de honing dan ook variëren. Externe omstandigheden zoals het weer en de hierop afgestemde bloei van bomen, planten en struiken bepalen zo de samenstelling van de voorjaars- en zomerhoning. Je kunt bij ons terecht voor voorjaars- en zomerhoning. We hebben zowel vloeibare als crème honing te koop, in potjes van 250 en 450 gram.

Onze gegevens