Poll Dorset

De Poll (= ongehoornd) Dorset is voor Nederland een uniek en veelzijdig ras met een aantal zeer specifieke eigenschappen. Het is zeer vruchtbaar, produceert veel melk en geeft ook een hoge kwaliteit vlees en wol. In Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika is de Poll Dorset al het populairste ras. In Engeland staat het, achter de Suffolk, op de tweede plaats van de raszuivere schapen. In Nederland komt het ras nog niet zo veel voor.
Eigenschappen: De Poll Dorset is een vrij groot en aanhankelijk schaap. Het hele schaap is gespierd en heeft een lang voorkomen. Het kruis is zeer ruim. De rammen zijn over het algemeen zeer vriendelijk. Ze worden met gemak 120 kilo. Er zijn zelfs rammen die de 150-160 kilo bereiken. De ooien zijn zeer vruchtbaar en hebben een hoge melkproductie. Ze worden gemiddeld 80 kilo. Zowel ooien als rammen zijn vroeg vruchtbaar.

Vlees De Poll Dorset is een typisch vleesras. De rammen kunnen in 12 maanden gemakkelijk een gewicht van 100 kilo bereiken. Het vlees is van hoge kwaliteit en heeft een laag tot zeer laag vetgehalte. Het vlees is mager en bijzonder mals. De Poll Dorset is het meest populaire schaap in Australië waar het 75% van de lamsvleesindustrie uitmaakt. De wol wordt vaak verwerkt in zogenaamde tweedstoffen. De Poll Dorset is dus een veelzijdig dier: vlees, vruchtbaarheid, melk en wol zijn allemaal uitstekend.

Lammeren Het gemiddeld aantal lammeren ligt rond de 2,5 per jaar. Dit komt mede door de ongebonden bronst, waardoor er drie keer in de twee jaar kan worden gelammerd. De ooien lammeren makkelijk af en kennen weinig geboorteproblemen. Door de hoge melkgift kunnen de lammeren 500-600 gram per dag groeien!

Melk Vanwege de hoge melkgift is de Poll Dorset tevens geschikt voor melkproductie. De melk bevat een hoge concentratie vet en eiwit en is dus ideaal voor het maken van kaas.

Onze gegevens